Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Pse karikuesit pa tel janë kaq të ngadaltë?

Pse karikuesit pa tel janë kaq të ngadaltë?

Gjatë 5 viteve të fundit, shpejtësitë e karikimit pa tel kanë shkuar nga rreth 5 vat në 10 ose 15 vat në një pjesë të vogël të telefonave. Nuk është shumë i çoroditur, por me anije të reja si Galaxy S20 dhe Huawei Mate X me shpejtësi karikimi me tela 45 dhe 55 vat, karikimi pa tel ndihet ende i ngadaltë.

Pse karikuesit pa tela janë akoma kaq prapa kurbës? Epo, rezulton se është e vështirë t'i bësh karikuesit pa tel të fuqishëm pa i bërë ato të rrezikshëm.

Së pari, le të hedhim një vështrim se si funksionon karikimi pa tel.

Ngarkuesit pa tel dërgojnë energji në telefonin tuaj përmes induksionit magnetik dhe rezonancës magnetike. Ose, thënë thjesht, ngarkuesit pa tel tërheqin energjinë elektrike nga priza juaj, e rrotullojnë atë rreth një spirale dhe gjenerojnë një fushë magnetike. Kjo fushë magnetike ndërvepron me një spirale në telefonin tuaj për të gjeneruar një rrymë elektrike, të cilën telefoni juaj e përdor për të ngarkuar baterinë e tij.

Simpleshtë e thjeshtë, apo jo? Le të shkojmë pak më tej. Ligji i induksionit të Faraday thotë se një fushë elektrike gjithmonë do të gjenerojë një fushë magnetike dhe anasjelltas. Kjo do të thotë që të gjitha pajisjet elektronike, përfshirë llambat, lëshojnë një fushë magnetike. Fatkeqësisht, një llambë nuk mund të ngarkojë telefonin tuaj sepse telefoni juaj është krijuar për të punuar vetëm me fusha magnetike të një shpejtësie dhe intensiteti të caktuar.

Kjo normë dhe intensitet i specifikuar në përgjithësi përshkruhet si një "standard". Telefonat modernë janë krijuar për të mbështetur një sërë standardesh të ndryshme, si standardi i karikimit pa tel Qi. Çdo standard i karikimit pa tel mbështet shpejtësi të ndryshme të karikimit, kjo është arsyeja pse telefonat Samsung me mbështjellje të specializuara mund të përfitojnë nga karikimi pa tel 15 vat, ndërsa pajisjet e tjera janë të mbyllura me shpejtësi më të ulët.

Mirë tani që e dimë shume Duke folur për karikimin pa tel dhe fushat magnetike, më në fund mund të arrijmë te pyetja e madhe: pse karikuesit pa tel janë gjithmonë kaq të ngadaltë?

Ngarkuesit pa tel mund të jenë më të shpejtë, por do të skuqen telefonin tuaj

Le të hyjmë në thelbin e çështjes. Ngarkuesit pa tel mund të karikojnë telefonin tuaj shumë më shpejt sesa ata aktualisht. Por pajisjet e sotme të karikimit pa tel nuk janë aq efikase sa të ngarkoni telefonin tuaj në mënyrë të sigurt me shpejtësi të lartë. Ashtu si llambat e padobishme të filamentit të dikurshëm, karikuesit pa tel prodhojnë shumë nxehtësi.

Ju ndoshta e keni përjetuar këtë personalisht. Edhe me standardin e rafinuar Qi me fuqi të ulët, telefonat nxehen ndërsa karikohen me valë. Dhe, siç e dimë të gjithë, nxehtësia e tepërt mund të dëmtojë pajisjet dhe të çojë në bateri të vdekura, të fryra ose shpërthyese. Rritja e fuqisë së karikuesve tanë joefikasë pa tel thjesht nuk do të ishte e sigurt.

Mirë, por sa larg jemi nga një karikues i fortë, i sigurt pa tel? Nëse teknologjia e re wireless 15 vat e Samsung është ndonjë tregues, ne po shkojmë në atë drejtim tani. Megjithatë, sipas një artikulli të botuar nga Digi-Key, karikuesit pa tel humbasin midis 20% dhe 70% të energjisë që përdorin. Samsung mund të ketë gjetur një mënyrë për ta bërë teknologjinë e saj më efikase sesa konkurrenca, por ata do të duhet të shkojnë edhe më tej nëse duan të arrijnë gjysmën e shpejtësive të karikimit me kabllo të pajisjeve të tyre të reja.

Edhe me karikues pa tel më efikas, prodhuesit ende përballen me disa kufizime. Një shembull i menjëhershëm është saktësia. Ju mund të keni vënë re se disa karikues pa tel refuzojnë të punojnë kur pjesë metalike, si çelësat ose ndërrimi i xhepit, janë shumë afër sipërfaqes së karikimit. Kjo është në fakt një masë sigurie, pasi fushat e forta magnetike mund të ngrohin objektet metalike. Ndërsa ngarkuesit pa tel bëhen më të fuqishëm, prodhuesit do të duhet të zhvillojnë algoritme më të mira për zbulimin e objekteve të huaja ose të kufizojnë distancën e funksionimit të dyshekëve të tyre me karikim të shpejtë.


Me pak fjalë, karikuesit pa tel nuk do të bëhen më të shpejtë derisa inxhinierët dhe prodhuesit të gjejnë një mënyrë për t'i bërë ato energji efikase dhe të sakta. Mund të nënkuptojë braktisjen e standardit Qi ose miratimin e materialit të ri që përdor më mirë atë që kemi tani.

Ne gjithashtu duhet të pranojmë se distanca e karikimit mund të jetë një shqetësim më i menjëhershëm sesa shpejtësia e karikimit. Nëse një telefon mund të karikohet brenda 10 këmbëve nga një karikues pa tel, për shembull, shpejtësia në 100% nuk ​​do të kishte rëndësi. Shpresoj që prodhuesit të gjejnë një mënyrë për të rritur shpejtësinë et gamën e karikuesve pa tel. Por ndërkohë, ne ju sugjerojmë që të mbani një kabllo të vërtetë rreth shtëpisë.

★ ★ ★ ★ ★