Kaspersky Total Security - Tani 50% ulje
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Mbroni të dhënat tuaja me udhëzuesin tonë përfundimtar të sigurisë

Mbroni të dhënat tuaja me udhëzuesin tonë përfundimtar të sigurisë

Interneti mund të jetë një vend i frikshëm ku hakerët dhe kriminelët gjejnë mënyra gjithnjë e më efektive për të mbledhur të dhënat tuaja ose për t'ju goditur me gjëra të tilla si ransomware i keq.

Këtu, për t'ju ndihmuar të siguroni të dhënat tuaja, kompjuterin, rrjetin dhe jetën tuaj në internet, ne kemi krijuar këtë listë kontrolli të njëanshme për mjetet më të rëndësishme të sigurisë për kompjuterin tuaj dhe më gjerë.

Ndiqni lidhjet për të gjetur shpjegime më të hollësishme, udhëzime për blerjen dhe informacione të tjera përkatëse.

Kaspersky Total Security – Tani 50% ulje

Mbrojtje fituese e çmimeve kundër hakerave, viruseve dhe malware. Përfshin, VPN Falas, Menaxherin e Fjalëkalimeve dhe Kaspersky Safe Kids.

50% ulje nga vetëm 19,99 £ në vit (ekuivalente me 1,66 £ në muaj)

 • Kaspersky
 • 50% off
 • 19,99 £

Shiko ofertën

Bazat e sigurisë së PC për Windows dhe macOS

PC-të tradicionalisht kanë qenë gjithmonë në shënjestër të hakerëve dhe një numër kërcënimesh qarkullojnë atje. Por vitet e fundit, falë pjesës së saj në rritje të tregut, ka një numër në rritje të sulmeve që synojnë MacOS. Prandaj, ne rekomandojmë që përdoruesit të marrin masa mbrojtëse sa herë që përdorin një pajisje që funksionon të dy sistemet operative. Ju mund të shihni një përmbledhje të vlerësimeve të shkëmbinjve të këshillave tona më poshtë.

 • Ju duhet një grup aktiv antivirus. Ky mund të jetë Microsoft Defender i integruar në Windows ose XProtect i integruar në macOS, por anti-malware i palëve të treta është gjithashtu një opsion i shkëlqyeshëm.
 • Një mur zjarri personal. Përsëri, muri i zjarrit i integruar i sistemit tuaj operativ është krejtësisht i përshtatshëm për këtë.
 • Përditësimet automatike aktivizohen dhe shpërndahen rregullisht nëpërmjet internetit. Kjo vlen për të gjitha sistemet operative, pasi përditësimet e sigurisë lëshohen rregullisht.
 • Fjalëkalimi mbron kompjuterin tuaj. Idealisht, lidheni atë me llogarinë tuaj të Microsoft ose Apple në internet dhe përdorni një fjalëkalim të fortë për të.

Mbrojtja e rrjetit

Siguria e rrjetit është po aq e rëndësishme sa mbrojtja në nivel pajisjeje. Rrjetet e hapura WiFi përdoren shpesh nga hakerat për të mbledhur të dhëna ose për të shpërndarë malware për shkak të mungesës së mbrojtjes së tyre të fuqishme dhe ato mund të bëjnë shumë dëme nëse rrjeti juaj i shtëpisë nuk është i siguruar siç duhet. Më poshtë është një përmbledhje e këshillave tona aktuale për sigurimin e rrjetit tuaj.

 • Përdorni një router firewall me cilësi të mirë për lidhjet ADSL ose VDSL dhe mos hapni asnjë portë që nuk ju nevojitet.
 • Dongles celulare me brez të gjerë, pikat e nxehta dhe telefonat e lidhur janë të kyçur në mënyrë më të sigurt ndaj trafikut në hyrje nga ofruesi i shërbimit. Pra, ata nuk kërkojnë domosdoshmërisht siguri shtesë, por nëse janë të lidhur me një ruter si lidhje primare ose shtesë në internet, shihni këshillat e sigurisë së ruterit më poshtë.
 • Wi-Fi i ruterit tuaj duhet të përdorë sigurinë WPA2 me një fjalëkalim të fortë që nuk është ndarë më parë me të gjithë miqtë dhe fqinjët tuaj. Ndërsa është e vështirë të përditësosh fjalëkalimet e Wi-Fi në çdo pajisje që duhet të lidhet, ia vlen nëse fjalëkalimi bie në duart e dikujt që nuk i beson në rrjetin tënd lokal.
 • Kontrolloni sigurinë e ndërfaqes administrative të ruterit tuaj. Nëse informacioni i hyrjes duket si "admin/admin", ndryshoni fjalëkalimin e tij dhe ruajeni në menaxherin tuaj të fjalëkalimit ose një mjedis të ngjashëm lokal të sigurt. Mos harroni t'i tregoni kujtdo tjetër në familje që mund të ketë nevojë për qasje në ndërfaqen e konfigurimit se cili është fjalëkalimi i ri!
 • Sigurohuni që të gjitha pajisjet e lidhura me rrjetin tuaj të marrin përditësime të rregullta të sistemit operativ ose firmware sipas nevojës.

Siguria e të dhënave personale

Informacioni personalisht i identifikueshëm është pluhur ari për bizneset dhe kriminelët. Kjo është arsyeja pse ju do të dëshironi të siguroheni që të ndiqni hapat e mëposhtëm për ta bërë sa më të vështirë që të jetë e mundur që llojet e dëmshme të hyjnë në llogaritë tuaja dhe ta marrin atë.

 • Përdorni një menaxher fjalëkalimi me të cilin ndiheni rehat. BitWarden ofron nivele falas shumë të afta dhe miqësore për përdoruesit.
 • Sigurohuni që të krijoni një fjalëkalim të fortë kryesor për të mbrojtur të dhënat që ruani në menaxherin tuaj të fjalëkalimeve.
 • Aktivizo vërtetimin me dy faktorë për gjithçka që mundesh. Përdorni një aplikacion të dedikuar 2FA në telefonin tuaj ose një dongle 2FA.
 • Bëni kopje rezervë ose sinkronizoni rregullisht skedarë të rëndësishëm. Microsoft OneDrive dhe Apple iCloud mund ta bëjnë këtë për drejtoritë tuaja të çmuara të Dokumenteve dhe Fotografive, por për shkak të kapacitetit të kufizuar, është një ide e mirë t'i përdorni këto shërbime së bashku me kopjet rezervë lokale në një disk USB ose pajisje ruajtëse të lidhur me rrjetin (NAS).
Kaspersky Total Security - Tani 50% ulje

Kaspersky Total Security – Tani 50% ulje

Mbrojtje fituese e çmimeve kundër hakerave, viruseve dhe malware. Përfshin, VPN Falas, Menaxherin e Fjalëkalimeve dhe Kaspersky Safe Kids.

50% ulje nga vetëm 19,99 £ në vit (ekuivalente me 1,66 £ në muaj)

 • Kaspersky
 • 50% off
 • 19,99 £

Shiko ofertën

Përveç të gjithë hapave të mësipërm, ju rekomandojmë fuqimisht që të ndiqni hapat e mëposhtëm për të mbrojtur plotësisht veten dhe të dhënat tuaja.

 • Përdorni një VPN me reputacion për një shtresë shtesë të privatësisë nëse dyshoni se ISP-ja juaj ose menaxheri i rrjetit mund të ndjekin aktivitetet tuaja – por mbani mend se duhet t'i besoni reputacionit dhe fjalës së çdo shërbimi VPN që nuk e menaxhoni vetë. Shikoni rekomandimet tona kryesore për VPN-të më të mira që kemi testuar për t'ju ndihmuar të zgjidhni një.
 • Instaloni një bllokues reklamash për t'u mbrojtur nga shkarkimet e padëshiruara nga faqet e internetit të rastësishme që hasni. Mund të shtoni përjashtime për sajtet me politika reklamash të menaxhuara rreptësisht (si "Trusted!") dhe ato që ju kërkojnë.
 • Kontrolloni shfletuesin tuaj për shtesa të panevojshme dhe hiqni ato.
 • Sigurohuni që të mos keni lejuar asnjë aplikacion të padëshiruar të hyjë në llogaritë tuaja në Twitter, Facebook ose Google Drive.
 • Njihuni me mjetet e shpëtimit të malware emergjent në rast se mbrojtjet e kompjuterit tuaj janë të mbingarkuar.
 • Diskutoni dhe mundësoni kontrollet prindërore për anëtarët më të rinj të familjes.
 • Aktivizo mbrojtjen e ransomware në Windows.
 • Përdorni aplikacione të koduara të mesazheve si Signal, WhatsApp ose Element dhe shërbime të mesazheve si ProtonMail kur privatësia dhe mbrojtja nga përgjuesit në internet janë parësore.

★ ★ ★ ★ ★