A janë njësoj?
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » A janë njësoj?

A janë njësoj?

Nëse keni përdorur një kompjuter, aparat fotografik dixhital ose smartphone për një kohë të gjatë, me siguri keni parë skedarë me shtesa JPG ose JPEG. Por a është e njëjta gjë? Qfare eshte dallimi? Ne do t'ju shpjegojmë.

Këto janë dy shkurtesa për të njëjtin raport

"JPG" dhe "JPEG" janë dy shtesa ekuivalente të skedarëve që të dyja i referohen të njëjtit format imazhi dixhital. JPEG është shkurtim për "Joint Photographic Experts Group", i cili është një grup i industrisë së teknologjisë që krijoi formatin e imazhit JPEG i përdorur gjerësisht në kamerat dixhitale, mediat sociale dhe në ueb.

Formati JPEG lindi në vitin 1992. Në atë kohë, shumica e kompjuterëve personalë në botë përdornin sistemin operativ Microsoft MS-DOS, i cili mbështette vetëm shtesat e skedarëve me tre shkronja (të huazuara nga CP/M). Prandaj, skedarët JPEG iu dha ekstensioni "JPG" në MS-DOS dhe platformat e hershme Windows. Ndërkohë, platforma Apple Macintosh (e përdorur nga një pakicë e vogël pronarësh kompjuterësh) nuk kishte një kufizim të tillë, kështu që skedarët JPEG shpesh kishin ekstensionin e skedarit .JPEG.

Sot, Windows dhe macOS mund të trajtojnë shtesën e plotë të skedarit .JPEG dhe shumica e aplikacioneve kuptojnë dhe hapin skedarët .JPG dhe .JPEG në të njëjtën mënyrë. Pra, nëse keni skedarë me ndonjë shtesë që hapen mirë në një shikues imazhi ose redaktues, nuk ka nevojë të bëni ndonjë ndryshim nga ana juaj.

A mund ta konvertoj JPEG në JPG?

Lajm i mirë: meqenëse skedarët JPEG dhe JPG kanë të njëjtin format imazhi, nuk nevojitet asnjë konvertim për ta kthyer një skedar JPG në JPEG, ose anasjelltas.

Në vend të kësaj, gjithçka që duhet të bëni është të riemërtoni skedarin e imazhit dhe të ndryshoni shtesën e skedarit. Për shembull, nëse keni një skedar të quajtur "IMAGE.JPEG" dhe preferoni të keni "IMAGE.JPG", përdorni funksionin e riemërtimit të sistemit tuaj operativ për të ndryshuar emrin e skedarit në "IMAGE.JPEG" dhe hiqni "E" të Zgjatja "JPEG". Ju gjithashtu mund të bëni të njëjtën gjë në të kundërt, duke ndryshuar "JPG" në "JPEG".

Nëse keni një numër të madh skedarësh JPEG ose JPG që dëshironi t'i riemërtoni, mund ta automatizoni procesin mjaft lehtë në të dy Windows (duke zgjedhur skedarë të shumtë dhe duke zgjedhur "Riemërto" nga menyja e kontekstit) dhe Mac (duke përdorur "Riemërto artikujt " Opsioni në shiritin e menysë). Në Windows, sigurohuni që së pari të shfaqni shtesat e skedarëve. Paç fat!

Pika: Ju gjithashtu mund të përdorni mjetin falas të Microsoft PowerRename për këtë në Windows.

NË LIDHJE: Si të riemërtoni shpejt skedarët në grup në Windows, Mac OS X ose Linux

★ ★ ★ ★ ★