Z Library: adresa dhe alternativat e reja
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Z Library: adresa dhe alternativat e reja

Z Library: adresa dhe alternativat e reja

Z-Library (shpesh i shkurtuar Z-Lib, dhe më parë quhej LibërGjetësi) është pasqyra e Biblioteka Zanafilla, një bibliotekë virtuale që ofron akses për ndarjen e skedarëve në artikujt e revistave akademike, tekstet shkencore, si dhe titujt me interes të përgjithshëm.

Shumica e librave që ofron janë nga Biblioteka Genesis, ndërsa disa janë ngarkuar drejtpërdrejt në sajt nga individë. Përdoruesit gjithashtu mund të japin kontribute në bibliotekë për t'i vënë librat e tyre të disponueshëm për sa më shumë njerëz që të jetë e mundur.

Që nga 1 tetori 2022, Z-Library krenohet se ka mbi 11 libra së bashku me një koleksion artikujsh prej 291 të cilët mund të zvogëlohen për shkak të dublikatave. Sipas faqes së punimeve akademike të faqes, faqja pretendon, duke përdorur fraza të ndryshme, se është "biblioteka më e madhe online në botë" dhe "dyqani më i madh i letrave shkencore". Z-Library gjithashtu pretendon të jetë një organizatë jofitimprurëse, e financuar nga donacionet.

Në nëntor 2022, një numër emrash domainesh Z-Library u sekuestruan nga qeveria federale e SHBA me urdhër të një gjyqtari.

Çfarë është ZLibrary?

Është një nga bibliotekat më të njohura në internet, me miliona libra falas.

Është e vetmja bibliotekë dixhitale me mbi 11 milionë tituj dhe mbi 81 milionë dokumente.

Logoja e Bibliotekës Z
Logoja e Z-Bibliotekës

Ju mund të zgjidhni libra në anglisht, frëngjisht, spanjisht, gjermanisht, rusisht, kinezisht, italisht. Kjo është arsyeja pse ne besojmë se cilado qoftë fusha juaj e interesit, do të gjeni libra që ju interesojnë.

Biblioteka Z ofron libra në formatin PDF, ePub ose Mobi. Ju duhet vetëm një llogari për të shkarkuar. Krijimi i një llogarie është falas në 1lib.

Është e mundur të lexoni skedarët e bibliotekës z nëpërmjet një lexuesi elektronik ose tabletë ose kompjuteri.

Nëse jeni adhurues i leximit, libraria z është një zgjedhje fantastike për ju.

Z Biblioteka nuk është e disponueshme: panik studentor

Shumë studentë kanë përdorur Z-Library, një faqe interneti pirate e librave elektronikë, për të zëvendësuar librat e shtrenjtë shkollorë. Por më 4 nëntor, faqja u mbyll papritur, duke i çuar studentët e varur prej tij në një gjendje paniku dhe duke bërë disa krahasime me shkatërrimin bashkëkohor të Bibliotekës së Aleksandrisë.

Z-Library Z-Library, një nga bazat më të mëdha të të dhënave të librave elektronikë të piratuar në internet, e njohur gjithashtu si "bibliotekat hije", ofroi mbi 10 milionë libra elektronikë dhe afërsisht 86 milionë artikuj kur ishte në kulmin e saj. Ofroi gjithashtu një numër të vogël shkarkimesh mujore të disponueshme për miliona përdorues dhe shkarkime të tjera janë me pagesë.

Bibliotekat në hije, të tilla si ZLibrary si dhe Biblioteka Genesis Project – e njohur gjithashtu si “bibliotekat pirate” – shpesh shkelin drejtpërdrejt të drejtat e autorit që u përkasin botuesve dhe autorëve dhe ulin fitimet e një aktiviteti që përfaqëson shumë miliarda dollarë. Sipas një studimi të cituar në dëshminë e Shoqatës së Autorëve përpara Kongresit, librat elektronikë pirate ulën shitjet e librave me 14%.
Gjykatat indiane dhe franceze kohët e fundit urdhëruan ISP-të të mbyllnin ZLibrary, duke gjetur se faqja e internetit shkelte ligjet e të drejtave të autorit. Shitjet e librave dixhitalë në Francë janë rifutur me një ritëm të qëndrueshëm në vitin 2021 pas një viti shpërthyes në 2020. Nga 13,5% rritje në 3,6%, tregu është stabilizuar. Syndicat National de l'édition ka vendosur të bëjë një ankim me 12 botues "në bazë të nenit L. 336-2 të kodit të pronësisë intelektuale". Objektivi është "të sigurohet bllokimi i faqes nga ofruesit kryesorë të aksesit në internet dhe të sigurohet heqja nga lista nga motorët kryesorë të kërkimit që përdoren për kërkime në Francë".

Ndërsa botuesit dhe autorët mund të ndërmarrin veprime të ngjashme në Shtetet e Bashkuara, procedura është e gjatë dhe e shtrenjtë, dhe gjykimet janë jashtëzakonisht të vështira për t'u zbatuar. Aktualisht po zhvillohen diskutime në Capitol Hill rreth legjislacionit të mundshëm për të ndaluar piraterinë në internet duke bllokuar emrat e domain-eve, megjithëse më parë një masë e njohur si "Stop Online Piracy Act" u votua 10 vjet më parë në Shtetet e Bashkuara kundër rezistencës së fortë dhe një shumëllojshmërie të afirmimit të palëve të interesuara. "Unë nuk mendoj se mbajtësit e të drejtave kanë hequr dorë nga kjo ide," tha Devlin Hartline, një anëtar i Forumit të Pronësisë Intelektuale të Institutit Hudson. "Unë besoj se ata do të jenë më të kujdesshëm nëse ka një përpjekje për të miratuar legjislacion të ngjashëm."

Hashtag-u #zlibrary kohët e fundit kishte fituar popullaritet në TikTok me përdoruesit që vlerësonin aksesin falas të bazës së të dhënave si një mundësi për të hyrë në romanet më të famshme përmes BookTok, rrjeti i lexuesve të aplikacionit. Ndërsa faqja është e popullarizuar nga lexuesit dhe studentët, ajo nuk është e popullarizuar me autorët që ngarkojnë rregullisht veprat e tyre në Z-Library pa u paguar.

“Z-Library po na vret. Një libër që botojmë në mëngjes përfundon në Z-Library pasdite”, tha autorja Sarina Bowen në një ankesë drejtuar Zyrës së Përfaqësuesit të Tregtisë së Shteteve të Bashkuara në fillim të këtij viti. "Nuk është e vetmja faqe interneti që na dëmton, por është ajo që shfaqet vazhdimisht në videot e TikTok."

Arsyet e sakta për mbylljen e Z-Library nuk janë plotësisht të qarta. Disa nga emrat e tij të domenit nuk po ngarkohen. Të tjera rezultojnë në një mesazh gabimi që thotë: "Ky domen u sekuestrua nga Shërbimi i Inspektimit Postar i Shteteve të Bashkuara në përgjigje të një urdhri gjykate. Në përgjigje të një kërkese për koment për rastin, Shërbimi i Inspektimit Postar shkroi se "ky incident i është atribuar gabimisht inspektorëve të postës" dhe kërkoi që të dërgohen pyetje mediatike në Departamentin e Drejtësisë.

Disa përdorues morën një email nga Z-Library që ia atribuonte problemin "një serveri të bllokuar nga një prej kompanive tona pritëse" dhe jo një goditjeje nga qeveria. Kohët e fundit, ISP-ve u është kërkuar gjithnjë e më shumë të mbyllin bibliotekat virtuale për shkak të shkeljeve të të drejtave të autorit.

Z-Library ishte larg nga e vetmja bibliotekë imagjinare e disponueshme në internet, megjithatë, ekzistojnë një sërë opsionesh jo pirate për libra elektronikë falas. Është e mundur të huazoni kopje dixhitale të librave nga bibliotekat në sajte si Open Library dhe OverDrive. Sa i përket Projektit Gutenberg, ai është i specializuar në librat elektronikë të domenit publik.

Faqja më e njohur e piraterisë së librave në botë tani është mbyllur… për shkak të TikTok

Shërbimet Dixhitale Postare të SHBA-së kanë marrë emrat e domenit të Z-Library, faqja më e madhe e operuar e revistave dhe e piraterisë së librave. I popullarizuar nga hashtag-u #zlibrary në Tiktok, faqja, e cila ishte disa vjet e vjetër, përfundoi në rënie.

Është një histori ku vendi i krimit quhet TikTok dhe policia është punonjës poste. Është pothuajse. Z-Library, faqja më e madhe e piraterisë së librave, sapo është shembur. Serverët DNS të faqes janë sekuestruar dhe nuk është më e mundur të lidheni me sitin ose me pasqyrat e tij të shumta. Por, si në të gjitha “tragjeditë” më zbavitëse, ne mund të shijojmë elementet (pak) humoristike.

Aspekti i parë humoristik është ai i autoriteteve amerikane të ngarkuara me operacionin. Mos vini bast 10 dollarë për FBI-në ose për Sigurinë Kombëtare, do të humbni "Ekipin e analitikës iCOP" që është një departament dixhital i policisë... i Shërbimit Postar të SHBA-së. Po, është e vërtetë që Shërbimi Postar i Shteteve të Bashkuara (USPS) ka forcën e vet policore, të njohur si Shërbimi i Inspektimit Postar i Shteteve të Bashkuara. Besohet të jetë agjencia e parë e zbatimit të ligjit në botë përpara forcave të policisë konvencionale, pasi u themelua në 1775 nga… Benjamin Franklin!

Me mbi 2 oficerë, më shumë se gjysma e të cilëve janë të armatosur, kjo forcë është e pajisur me një sërë detyrash. Nuk ka rëndësi nëse ato janë fizike apo ad hoc, të tilla si monitorimi dhe hetimi i bombave të parcelave. Ato janë gjithashtu dixhitale, pasi një nga të drejtat e tyre është mbledhja e informacionit në të gjithë rrjetin, nga interneti dhe rrjeti i errët. Është gjithashtu ajo që ka marrë përsipër domenet z-lb.org, b-ok.org dhe 000lib.net dhe i ridrejton përdoruesit në URL-në e cila mban titullin shumë të qartë të SEIZEDSERVERS.COM.

Nuk ka pasur asnjë kërkim të rrjetit të errët përmes Tor ose ndonjë rrjeti tjetër të dyshimtë. Qendra e dramës së kësaj konfiskimi mund të jetë platforma e mediave sociale Tiktok. Dhe më konkretisht hashtagu #zlibrary i cili është përmbytur me një sasi të madhe videosh. Kjo e forcoi apelin e faqes së internetit për një numër në rritje përdoruesish… duke ushtruar presion mbi repartin e autorëve me ndikim. Organizata lëshoi ​​një deklaratë në të cilën kritikon idenë se " hashtag-u #zlibrary në rrjetin popullor Tiktok ka mbi 4 milionë shikime në lidhje me videot e shumta të ngarkuara nga nxënës të shkollave të mesme dhe kolegj (...) duke promovuar (faqen) si një vend për të marrë libra falas. Tiktok reagoi shpejt duke ndaluar hashtag-un; megjithatë, dëmi (ose mirë!) u bë.

Mohimi i autorëve nuk kaloi pa u vënë re dhe disa ditë më vonë, autoritetet amerikane ndërhynë në Zlibrary. Faqja e internetit është hequr (të paktën tani për tani) nga interneti. E njëjta gjë vlen edhe për 11 milionë librat e saj dhe 84 milionë artikuj të aksesueshëm lirisht. Ndërsa është e qartë se mbajtësit e të drejtave po shtrëngojnë duart, historia na ka treguar se kur një platformë prishet ose blihet, nuk kërkon shumë kohë për t'u rishfaqur, zakonisht më e fortë. Ngjashëm me sektorin e videos ose audios, ku shërbime të tilla si Spotify ose Netflix kanë zhvilluar modele biznesi, kompanitë botuese duhet të mendojnë për zhvillimin e mënyrave për të shpërndarë përmbajtjen e tyre në mënyrë dixhitale. Përndryshe, ata do të përballen me konkurrencë nga faqja e ardhshme e madhe në muajt e ardhshëm.

Cila është adresa e re e Z Library?

Z-library është një shërbim falas që ju lejon të shkarkoni e-libra, punime shkencore, komike dhe më shumë. Ndryshe nga një sajt i shkarkimit të romaneve që ofron të gjithë librat, revistat dhe revistat më të fundit që janë të disponueshme për blerje në Amazon Kindle, Fnac, Google ebook. Kështu që ju mund të shkarkoni falas nga zlibrary, por do t'ju duhet të paguani për t'u bashkuar me platformat ligjore.

Nën presionin e rregullatorëve të librave dixhitalë të botuar ligjërisht, si dhe nga mbajtësit e të drejtave, faqja franceze e librave elektronikë u detyrua të ndryshonte adresën e saj. Faqet që ofrojnë libra elektronikë falas shpesh e bëjnë këtë për të anashkaluar kufizimet e vendosura mbi motorët e kërkimit dhe ofruesit e shërbimeve të internetit.

Por mos u shqetësoni, së shpejti do të zbuloni URL-në e re ku mund të shkarkoni libra elektronikë dixhitalë pasi do të shpallim lidhjen zyrtare të faqes.

Cila është adresa e re e famshme e faqes së shkarkimit të librave elektronikë falas të bibliotekës Z?

Lidhja zyrtare për të hyrë në faqen e shkarkimit falas të librave elektronikë është: https://z-lib.org/. Nëse nuk jeni në gjendje të hyni në sajt, kjo nuk do të thotë se lidhja nuk funksionon më.

Prandaj, mund të përdorni versionin e aksesueshëm duke përdorur shfletuesin Tor: http://fr.zlibrary24tuxziyiyfr7zd46ytefdqbqd2axkmxm4o5374ptpc52fad.onion/.

Alternativë për bibliotekën Z

Më poshtë janë faqet e tjera të internetit si Z Library që ofrojnë libra elektronikë falas për shkarkim.

  • fr.b-ok.xyz (vetëm libra dixhitalë në frëngjisht)
  • fr.art1lib.org (vetëm botime elektronike, vetëm në frëngjisht)
  • z-lib.org (Bota vetëm në anglisht)
  • b-ok.cc (vetëm libra elektronikë në anglisht)
  • art1lib.org (vetëm artikuj në format dixhital në anglisht)
  • fr.booksc.org (faqe pasqyre ose klonimi në anglisht dhe frëngjisht)

★ ★ ★ ★ ★