Monitorimi i Windows me Shinken 2
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Monitorimi i Windows me Shinken 2

Monitorimi i Windows me Shinken 2

Në këtë postim do të mbikëqyrim një makinë Windows. Ka 3 mënyra për ta bërë këtë. Protokolli klasik SNMP, agjenti NRPE ose përdorimi i sistemit Microsoft Windows Management Instrumentation (WMI).

Këtu do të konfigurojmë një agjent NRPE. Parimi është që serveri Shinken fillon një lidhje me një proces në distancë, procesi thërret komandën e sistemit të kërkuar nga Shinken dhe kthen rezultatin me kodin e kthimit dhe daljen standarde.

nrpe-shinken

I. Konfigurimi i kompjuterit Windows

Shkarkoni dhe instaloni klientin NSClient ++ të disponueshëm këtu.

Gjatë instalimit, do t'ju kërkohet të vendosni fjalëkalimin e hyrjes së agjentit dhe adresën e serverit Shinken. Mbajeni mirë fjalëkalimin, do të jetë i nevojshëm kur konfiguroni serverin Shinken. Një këshillë: pa karaktere të veçanta si "!" i cili është një karakter ikje për skedarët e konfigurimit Shinken.

Kontrolloni kutitë e mëposhtme:

  • Aktivizo shtojcat e zakonshme të kontrollit: aktivizon shtojcat bazë NRPE
  • Aktivizo serverin nsclient (check_nt): e detyrueshme që shtojcat check_nt të funksionojnë nga Shinken
  • Aktivizo serverin NRPE (check_nrpe): aktivizon modalitetin e agjentit. Përdoret për të bërë skriptet e mbikëqyrjes personale.
  • Aktivizo kontrollet WMI: siç thashë më parë, kjo aktivizon modalitetin e mbikëqyrjes à la Mircrosoft.

nsclient_config_windows

Pasi të instalohet, mund të filloni shërbimin. Për ta bërë këtë, shkojmë te menaxheri i shërbimit (services.msc) për të kontrolluar nëse NSClient ++ është me të vërtetë në gjendjen "start" dhe "automatike".

nsclient_auto_service

Shërbimi do të duhet të riniset pas çdo modifikimi të konfigurimit të agjentit. Ky është nën C: Programi FilesNSClient ++ nsclient.

Një detaj i fundit për të përfunduar konfigurimin. Për siguri të shtuar, Windows çaktivizon aksesin dhe lejet e lidhjes në distancë. Për të kontrolluar, klikoni me të djathtën dhe pronë në shërbim. Në skedën pjesë bashkuese, kontrolloni "Autorizoni shërbimin për të bashkëvepruar me Zyrën".

autorizimi_nklienti

II. Konfigurimi i Shinken

Së pari do të testojmë lidhjen e mirë të agjentit tonë duke thirrur drejtpërdrejt skriptin check_nt.

Shpjegimi i opsioneve:

  • -H: Emri ose adresa IP e hostit për të kërkuar.
  • -p: port. Parazgjedhja 12489
  • -s: Fjalëkalimi. Ai i futur gjatë instalimit të klientit NSClient ++
  • -v: Ndryshore për pyetje

Këtu, ne kërkojmë versionin e agjentit të instaluar në makinë. Rezultati duhet të duket si ky:

Agjenti po punon. Tani do të krijojmë një komandë Shinken që përdor këtë skript. Për këtë ne krijojmë skedarin komandat / check_nt.cfg dhe vendosim rreshtat e mëposhtëm

Komanda është vetëm forma sintaksore e thirrjes që kemi bërë më parë për të testuar skriptin. Dallimi i vetëm është në shtimin e argumenteve -v për të kaluar parametra shtesë. Çdo shtojcë kërkon një parametër të tillë si një prag kritikiteti, emrin e një shërbimi të veçantë ose një shkronjë disku.

Më pas vazhdojmë me krijimin e një grupi i cili do të veprojë si bazë për të gjithë serverët Windows. Prandaj, ne krijojmë skedarët hostgroups / windows_nrpe.cfg për të vendosur linjat e mëposhtme atje

Tani do t'i bashkëngjisim shërbimet këtij grupi. Prandaj, secili prej serverëve Windows në këtë të fundit do të mbikëqyret nga këto shërbime. Ju mund t'i vendosni ato pas skedarit të grupeve pritës për lexueshmëri më të mirë ose të krijoni një skedar të ri konfigurimi.

 Shfaq versionin e agjentit NSClient ++

 Koha e funksionimit të makinës

 Ngarkesa e CPU-së

Me një marrje në pyetje që lejon një mënyrë llogaritjeje mjaft të përafërt me atë të vërejtur në makinën Linux / Unix, domethënë një mesatare në minutën e fundit, 5 dhe 15 minutat e fundit. Pragu i paralajmërimit (90) dhe ai kritik (95) specifikohen për secilën nga vlerat e kërkuara.

Ngarkesa e memories

Një paralajmërim 80% dhe një alarm 90%.

Shkalla e mbushjes së hard drive "C:"

-lc: përzgjedhja e lexuesit për të mbikëqyrur

-w: pragu për të shkaktuar një paralajmërim

-c: pragu kritik

Shërbimet bazë janë konfiguruar. Më në fund do të krijojmë një makinë që do t'i përkasë grupit windows_nrpe. Krijimi i skedarit /etc/shinken/hosts/serveur_windows_test.cfg

Redaktoni skedarin hostgroups / windows_nrpe.cfg për të shtuar këtë makinë si anëtar.

Më në fund, rinisni Arbiterin Shinken për të marrë parasysh ndryshimet.

Rezultati është si më poshtë

shinken_rezultat_windows

 

★ ★ ★ ★ ★