Google: shërbimi "News Showcase" tani i disponueshëm në Francë
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Google: shërbimi "Vitrinë e lajmeve" tani i disponueshëm në Francë

Google: shërbimi "Vitrinë e lajmeve" tani i disponueshëm në Francë

Google njofton nisjen e ofertës së saj "Showcase", e cila do t'i lejojë botuesit e shtypit të ofrojnë përmbajtje për një lexues më të gjerë. Kjo ofertë e re do të lejojë gjithashtu botuesit të ofrojnë përmbajtje në Google News dhe Google Discover, dhe në të njëjtën kohë të shpërblejnë partnerët mediatikë. Zbuloni në këtë artikull gjithçka që kjo ofertë "Vitrinë e lajmeve" nga Google do t'u sjellë botuesve dhe lexuesve në Francë.

Çfarë është oferta e News Showcase?

Në praktikë, kjo ofertë e lançuar nga Google është një prezantim i ri, i aksesueshëm në seksionin Lajme të Google. Kjo skedë "Vitrinë e lajmeve" shfaq informacionin kryesor të publikuar nga 65 botuesit që përfaqësojnë më shumë se 130 botime që janë regjistruar për të përdorur këtë shërbim në Francë.

Sipas drejtorit të partneriteteve të Google France, Arnaud Monnier, kjo mënyrë e re e shfaqjes së titujve të artikujve para së gjithash synohet të jetë " një dritare e përqendruar në përmbajtjen e botuesve e cila është tërësisht në duart e tyre dhe që është gjithashtu më e dukshme se në të kaluarën. Kjo u lejon atyre të nxjerrin në pah informacionin e përmbajtur në artikujt e tyre mbi qendrat e audiencës siç e shohin të arsyeshme”.

Sa i përket lexuesve, Google njofton që në fillim se këta artikuj janë klasifikuar sipas:

  • cilësinë e tyre;
  • Origjinaliteti i tyre;
  • Kohëzgjatja e përmbajtjes së tyre;
  • Zakonet e përdoruesve të internetit në Google;
  • Kërkimet tuaja të mëparshme në Google News;
  • Interesi juaj për produkte të tjera të Google.

Çdo përdorues i internetit do të ketë mundësinë të shohë artikuj nga një rrjet i përbërë nga 130 partnerë mediatikë. Gjithashtu, disa botues mund të kenë një marrëveshje licence me Google, por kjo nuk ka asnjë ndikim në renditjen e rezultateve.

Si funksionon ky shërbim i ri i Google?

Google News Showcase i lejon përdoruesit e internetit të gjejnë rezultate të tjera, përveç përmbajtjes që korrespondon drejtpërdrejt me kërkimin e tyre. Në efekt, kjo ofertë e re u lejon botuesve francezë të kenë vitrina të vogla që shfaqin njëkohësisht disa përmbajtje nga faqet e tyre, në rezultatet e Google News ose në Google Discover. Këto vitrina të vogla prezantojnë prodhimin e tyre editorial të ditës. Secili mund të shfaqë tre tituj me imazhe për t'i referuar lexuesit drejtpërdrejt nga përmbajtja në fjalë në pjesën tjetër të artikullit.

Më shumë, botuesit kanë kontroll të plotë mbi përmbajtjen që publikojnë në internet, por ndjekin disa udhëzime në mënyrë që të paguhen nga Google. Nga ana tjetër, kompania amerikane ka të drejtë të heqë përmbajtje që ajo e konsideron jo në përputhje me ligjin.

Pse ky shërbim i Google News Showcase vjen vetëm në Francë tani?

Laptopi që tregon logon e Google

I lançuar në tetor 2020 nga Google me synimin për të qetësuar marrëdhëniet e tij me shtypin në mbarë botën, shërbimi i ri i quajtur Google News Showcase më në fund është i disponueshëm në Francë. Kjo ofertë e "Lajmeve të ekspozitës së Google" është tashmë e disponueshme për një kohë të gjatë në vende të tjera. Kjo vonesë është pjesërisht për shkak të mosmarrëveshjeve mes gjigantit amerikan dhe botuesve francezë. Në të vërtetë, ata akuzojnë Google se përdor përmbajtjen e tyre për të ushqyer motorin e tij të kërkimit pa paguar çmimin e duhur.

Sipas përfaqësuesve të Google nga njëra anë dhe botuesve nga ana tjetër, negociatat ishin mjaft të tensionuara. Në fund, ato rezultuan në marrëveshje rreptësisht të veçanta licencimi që nuk kanë të bëjnë fare me të drejtat fqinje.

Një marrëveshje krejtësisht e ndryshme nga të drejtat fqinje

Nisja e "Google News Showcase" në Francë është e lidhur ngushtë me dosjen e trazuar të të drejtave fqinje. Në të vërtetë, disa botues kanë dyshuar për disa kohë që Google dëshiron të zbatojë ofertën e tij në kurriz të zgjidhjes së të drejtave fqinje. Nuk duhet harruar se këto vlejnë për të gjithë shtypin online, në Francë apo gjetkë. Përveç kësaj, Autoriteti Francez i Konkurrencës e kishte gjobitur Google me 500 milionë euro vitin e kaluar. Autoriteti Francez e kritikoi atë në atë kohë se nuk kishte negociuar me ndershmëri me Aleancën e shtypit të informacionit të përgjithshëm ose Apig.

Pas dy vitesh mundje krahu me botuesit francezë, Google më në fund ra dakord të përmbushte një sërë angazhimesh për t'i dhënë fund procesit gjyqësor. Në një deklaratë për shtyp, drejtori i partneriteteve të Google France, Arnaud Monnier kujton se “ marrëveshjet e licencimit për këtë Ekspozitë të Lajmeve të Google dhe negociatat e tyre janë të ndara mirë nga të drejtat e lidhura ". Ai shton se botuesit janë të lirë të marrin pjesë ose jo në shërbimin që ofron Google News Showcase.

Një politikë shumë specifike kompensimi nga Google

Sipas Google, botuesit francezë kanë nënshkruar një kontratë trevjeçare për të përdorur këtë Google News Showcase, por shumat e këtyre marrëveshjeve nuk janë zbuluar. Për më tepër, shpërblimi mund të ndryshojë nga një botues në tjetrin në varësi të disa kritereve të tilla si:

  • Numri minimal i paneleve informative të ofruara në ditë;
  • Menaxhimi i punës për të përpunuar përmbajtjen e tyre;
  • Audienca mujore e internetit.

Në disa raste, përdoruesit e internetit do të jenë në gjendje të aksesojnë artikujt premium që zakonisht rezervohen për abonentët falas. Në këto raste, redaktorët e këtyre artikujve do të paguhen drejtpërdrejt nga Google.

Që nga fillimi i saj në 2020, oferta e Google News Showcase ka më shumë se 1 botime deri më tani. Ato vijnë nga media partnere në më shumë se njëzet vende, si Portugalia, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar dhe tani Franca.

★ ★ ★ ★ ★