Ekranet me prekje: funksionimi
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Ekranet me prekje: funksionimi

Ekranet me prekje: funksionimi

As 3 dekada më parë, ekranet me prekje ishin të pranishme vetëm në filmat fantashkencë. Nuk e kishim imagjinuar kurrë se do të zinin një vend kaq të madh në jetën e përditshme të individëve dhe profesionistëve. Po, ata janë kudo.

Një hap i vogël pas në kohë

Në vitin 1965, Eric Johnson krijoi ekranin e parë të kontrolluar në mënyrë dixhitale. Shumë e thjeshtë, ai mund të trajtonte vetëm një pikë kontakti në të njëjtën kohë. Pa dyshim, ai u përdor kryesisht nga kontrollorët britanikë të trafikut ajror deri në vitet 90. Ai fitoi popullaritet vetëm nga vitet 70, kur ekrani me prekje rezistente u shpik nga G. Samuel Hurst dhe ekipi i tij në Laboratorin Kombëtar Oak Ridge duke zhvilluar idenë e një letër përçuese elektrike për hulumtimin e tyre. Ata më në fund krijuan kompjuterin e parë me ekran me prekje. Falë kësaj të fundit, detyrat që kërkonin disa ditë punë mund të realizoheshin në vetëm pak orë. Më pas, studiuesit shfrytëzuan këtë teknologji të re. Në veçanti, ata në Toronto që ishin në gjendje të shpiknin ekranin dixhital me shumë pika në vitet 80. Më pas erdhën telefonat e parë me ekran me prekje në vitet 90. Prej aty erdhën një sërë përmirësimesh të bëra nga shkencëtarët, përpara se të çonin në pajisjet tona aktuale të cilat tani janë më efikase.

Si funksionojnë ato?

Ka më shumë se gjysmë duzinë qasjesh për të përdorur një ekran me prekje, por më të njohurat janë rezistente dhe kapacitore.

E para, rezistenca është më e thjeshta dhe më e përdorura. Thjesht shtypni ekranin për të përcjellë rrymën midis të ashtuquajturës shtresë "përçuese" dhe shtresës "rezistente" në mënyrë që softueri në pajisje të kryejë veprimin përkatës në vendin e shtypur. Informacioni i shfaqur nga kjo teknologji është mjaft i besueshëm dhe i qëndrueshëm, por mjaft i vështirë për t'u lexuar për shkak të shtresave të shumta. Sa më i ndritshëm të jetë shkëlqimi, aq më pak mund të shihni se çfarë shkruhet atje. Kështu, ata mund të menaxhojnë vetëm një pikë kontakti në të njëjtën kohë. Kjo është teknologjia e përdorur nga ATM-të, makineritë e peshimit të frutave dhe perimeve, TPE-të (Terminalet Elektronike të Pagesave) etj.

E dyta është ekrani kapacitiv. Ndryshe nga e para, vështirë se kërkon mbështetje të fortë për të bashkëvepruar. Ai ndryshon rrymën elektrike me kontakt me çdo gjë që ka një ngarkesë elektrike, me fjalë të tjera, lëkurën e përbërë nga atome të ngarkuar pozitivisht dhe negativisht. Ai krijohet nga oksidi i bakrit ose oksidi i kallajit të indiumit, materiale që mbajnë ngarkesa elektrike në tela shumë më të hollë se flokët. Është teknologjia e pranishme në telefonat celularë që ju lejon të ndryshoni orën e ziles, të lëvizni nëpër lajmet ose listën e luajtjes, etj.

Pra, falë dekadave të kërkimit dhe zhvillimit, ne mund të shijojmë ekranet me prekje në jetën tonë të përditshme. Ekranet e rinj me prekje përdoren në terminalet e gjeneratës së fundit me prekje si p.sh Broker POS: terminal me prekje janë më praktike dhe intuitive se ekranet konvencionale dhe ofrojnë një shumëllojshmëri mundësish. Ato janë të pranishme në shumicën e pajisjeve elektronike sot dhe për këtë arsye janë një pjesë integrale e jetës sonë moderne.

★ ★ ★ ★ ★