Facebook, ky shteti juaj dixhital
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » Facebook, ky shteti juaj dixhital

Facebook, ky shteti juaj dixhital

Nëse të gjithë jemi "viktima të pëlqimit" të GAFA-s, siç thotë Jacques Séguéla, ose nëse mbetemi të mbyllur ndaj përdorimit të tyre, ne duhet të përballemi me faktet... Google-ët, Amazonët, Facebook-të dhe Applet e Në këtë botë, GAFA-të - por edhe FANG-të dhe NATU-të e tjera – po marrin përmasa të tilla sa është e vështirë t'i shpërfillësh.

Nga një projekt i lindur nga mendja pjellore e Mark Zuckerberg, Facebook është kthyer në një gjigant në të cilin gjenden 2,2 miliardë përdorues, të cilët ndajnë të njëjtën ndërfaqe, të njëjtat kode dhe u nënshtrohen të njëjtave rreziqe, sipas vendimeve të marra nga ekipi menaxhues.

Nëse Facebook do të ishte një vend, sa i madh do të ishte? Cilat do të ishin rregullat e saj? Si do të silleshin banorët e saj? Një transpozim imagjinar, sigurisht, por gjithsesi i bazuar në fakte dhe shifra shumë reale.

Facebook, një vend i ri me një popullsi në rritje

Nëse rritja demografike e vendeve të caktuara si Liberia, Burundi, Afganistani apo Nigeri perceptohet si shumë domethënëse, me një normë prej 3,50 deri në 4,55%, Facebook është, në shkallë vendi, vendi me numrin më të madh të hyrjeve të reja. Për të mos përmendur rritjen eksponenciale të mediat sociale blu dhe e bardhë gjatë pesëmbëdhjetë viteve pas fillimit të saj, sot vlerësohet në 11% në vit (2).

Sot, FacebookLand ka 2,23 miliardë përdorues aktivë në mbarë botën, më shumë se një herë e gjysmë më e madhe se Kina, vendi më i populluar në botë; që është gjithashtu tre të katërtat e popullsisë së BRICS dhe pothuajse një e treta e popullsisë së Tokës.

Si çdo vend, Facebook-u është i ndarë në rajone gjeografike, qytete dhe qyteza. Rajoni më i rëndësishëm, nëse marrim parasysh hartën e botës siç e njohim, është në Lindje, me 873 milionë përdorues nga Azia. Francezët, ndërkohë, janë vetëm një pjesë e popullsisë së përgjithshme të Facebook, vetëm 33 milionë.

Transporti, lëvizshmëria dhe financat në një vend të madh

Udhëtimi, në këtë vend të jashtëzakonshëm që është Facebook, bëhet pa pushim dhe përmes të gjitha mediave. Nga 1,47 miliardë njerëz që shkojnë nga pika A në pikën B çdo ditë në Facebook, pothuajse të gjithë e bëjnë këtë duke përdorur një pajisje celulare.

Vend i begatë, Facebook nuk fle kurrë. Veçanërisht të enjteve dhe të premteve njerëzit e Facebook-ut hyjnë në veprim. Për disa arsye të çuditshme, fundi i javës shënon 18% më shumë aktivitet se normalja.

Të intriguar dhe të interesuar për lëvizjet e popullsisë dhe zakonet individuale, profesionistët e marketingut që vendosin të vendosen në këtë vend të madh dixhital shohin mundësi për të kapur. Sepse, në këtë vend, synimi i një grupi individësh sipas moshës, gjinisë, CSP, nivelit të të ardhurave dhe interesave të tyre është më e lehtë se kudo në botë.

Emigracioni dhe rregullat e sjelljes në një vend të lirë

Facebook është një vend që nuk ka probleme me emigracionin. Leja e qëndrimit mund të merret vetëm me disa klikime dhe nëse mosha minimale për banorët është 13 vjeç, kjo mbetet vetëm teorike, me disa media që lajmërojnë disa milionë banorë më të rinj, të cilët kanë arritur të rrëshqasin mes rrjetës së rrjetës. Nuk ka rëndësi… sapo të hyni në vend, mund të quheni Billy, Dopey ose Borëbardhë, një identitet dhe një personalitet mund të krijohet nga e para. Quhen hyrjet e paligjshme Falso dhe do të ishin 83 milionë (2). Askush nuk eshte perfekt…

Facebook është një vend ku nuk pini, nuk hani, nuk pini duhan. Banorët ushqehen me doza video dhe lëndët e para mbërrijnë me bollëk, në masën më shumë se 300 milionë në ditë (3). Një vend që edhe pse i lidhur me hapësirë-kohën, i inkurajon banorët e tij për aktivitet intelektual dhe përkushtim. Kështu, afërsisht 2,3 miliardë banorë ndajnë, çdo minutë, 510 komente, 000 fytyra të quajtura "përditësime të profilit" dhe 293 foto. Çdo ditë, rreth 000 miliardë pjesë të përmbajtjes shkëmbehen në këtë vend ku ndërveprimi shpërblehet me vlerën e drejtë.

Babai i një kombi të begatë, Mark Zuckerberg dhe rreth 25 kolegët e tij kujdesen për njerëzit e tyre, duke qeverisur mënyrën se si funksionon vendi, rregullat e mirësjelljes, politikat që lidhen me fjalën, imitimin, shanset e lojërave të fatit, stimujt...

Banorët e Facebook-ut shpesh mblidhen në grupe që ndajnë të njëjtat afinitete. Grupet e hapura ose të mbyllura, në varësi të rastit, ndonjëherë ju kërkojnë të tregoni kredencialet tuaja për t'i aksesuar ato. Grupe ku ndajmë interesa të përbashkëta dhe një gjuhë të përbashkët dhe brenda të cilave ne (ndonjëherë) bëjmë takime të bukura.

Moret dhe etika e shoqërisë Facebook

Facebook është një vend ku njerëzit shkëmbejnë pak, shumë, me pasion… si të çmendur! Në Facebookland, miqtë e miqve tuaj janë miqtë tuaj, dhe po ashtu edhe miqtë e tyre. Një vend në të cilin thjesht duhet të pyesësh dikë "a do të jesh miku im" për të hyrë në një marrëdhënie me këtë person. Për më tepër, është krejt e kotë të kalosh paraprakisht ose demonstrime mirësjelljeje për t'u njohur më mirë me njëri-tjetrin. Takohemi dhe zhveshemi duke i dhënë mundësinë të gjithëve të shikojnë fotot e pushimeve, të dinë se çfarë kemi ngrënë një ditë më parë, të njohin humorin dhe mendimet politike të njëri-tjetrit. Mendimi i hapur, edhe ai më intim, Facebook është me vendosmëri një vend që mbron hapjen sociale. Një për të gjithë dhe të gjithë për të gjithë.

Në tokën e Facebook-ut nuk ka njerëz të gjatë, të shkurtër, të shëndoshë, të dobët... apo të turpshëm. Të gjithë argumentojnë për atë që duket të jetë një fushë loje e barabartë dhe të gjithë janë të lehtë. Ne shprehemi, qeshim, na pëlqen, komentojmë… pendohemi ndonjëherë, shajmë herë pas here, shfaqim ndjeshmëri më lehtë se në çdo vend tjetër të botës. Një vend ku është e pamundur të harrohet një ditëlindje dhe ku çdo vit shtesë festohet me dinjitet. Një vend në të cilin na pëlqen të kthehemi pas në kohë për të kujtuar kohët e mira, ku kotelet janë të adhurueshme dhe ku gabimet drejtshkrimore nuk ndëshkohen.

Dhe pas çdo gjesti, çdo vizuali, çdo klikimi, policia e Facebook shikon dhe regjistron çdo lëvizje – për kauzën e mirë, thotë ajo, dhe në interesin e të gjithëve.

Facebook: një vend në rritje të vazhdueshme

I hapur dhe i lirë, Facebook është një vend i uritur për rritje. Një vend i gatshëm për të dominuar botën, nëse duhen besuar statistikat dhe faktet. Një vend, qeveria e të cilit është në kërkim të mundësive për t'u rritur më tej, për të mirën e banorëve të tij, si dhe për të mirën e tij. Një vend i gatshëm të fusë dorën në xhep për të blerë të tjerë, të tillë si një ishull i vogël i largët i quajtur Whatsapp, i blerë në shkurt 2014 për shumën modeste prej 19 miliardë dollarësh, apo edhe Instagram, i blerë disa vite më parë për pak më shumë se 747 dollarë. milion. Sepse asgjë nuk është shumë e mirë për të kënaqur banorët e Facebook-ut, të cilët për më tepër nuk ngurrojnë t'i kalojnë pushimet në vendet fqinje, sado më të vogla, si Twitter, Google +, Tumblr... Sepse, në hije, fuqitë e tjera po përgatisin lojë dhe avancim, gati për të kapërcyer gjigantin Facebook…

★ ★ ★ ★ ★