6 gjëra që duhet të dini përpara se të filloni tregtinë elektronike
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » 6 gjëra që duhet të dini përpara se të filloni tregtinë elektronike

6 gjëra që duhet të dini përpara se të filloni tregtinë elektronike

Tregtia elektronike ose e-commerce është rritur në mënyrë eksponenciale vitet e fundit. Përpara se të filloni këtë aventurë, këtu janë 7 elementë thelbësorë që duhen marrë parasysh për suksesin e projektit tuaj.

1. Zgjidhni produktin e duhur dhe vendin e duhur

Për të pasur sukses në tregtinë elektronike, është thelbësore të zgjidhni një produkt tërheqës dhe një vend premtues tregu. Bëni kërkime të thelluara mbi tendencat e tregut, nevojat e paplotësuara të klientëve tuaj të mundshëm dhe analizoni konkurrencën.

 • Identifikoni produkte të njohura dhe fitimprurëse
 • Gjeni një vend ku keni ekspertizë ose pasion
 • Sigurohuni që ka kërkesë të mjaftueshme për produktet tuaja

2. Zgjidhni platformën e duhur të shitjes

Ka disa platforma të shitjeve në internet si Shopify, WooCommerce, PrestaShop ose Magento. Merrni kohë për të krahasuar veçoritë, çmimet dhe lehtësinë e përdorimit të tyre për të zgjedhur atë që i përshtatet më mirë nevojave dhe buxhetit tuaj. Kostoja e faqes tuaj të tregtisë elektronike do të varet kryesisht nga platforma, CMS, e zgjedhur.

Kriteret që duhen marrë parasysh:

 • Lehtësia e instalimit dhe përdorimit
 • Përshtatja dhe dizajni i faqes
 • Menaxhimi i inventarit dhe porosive
 • Metodat e pagesës dhe dorëzimit të ofruara

3. Logjistika: magazinimi dhe transporti

Menaxhimi efektiv i logjistikës është thelbësor për t'i mbajtur klientët tuaj të lumtur dhe për të ruajtur një reputacion të mirë në internet. Vlerësoni kostot dhe kohën e dorëzimit, zgjidhni një depo që i përshtatet nevojave tuaja dhe krijoni një sistem efektiv të menaxhimit të inventarit.

Opsionet e ruajtjes:

 • Depo për shtëpi ose komerciale
 • Përdorni një ofrues shërbimi të jashtëm të specializuar në logjistikë
 • Përdorni shërbimin Fulfillment by Amazon (FBA) për të menaxhuar inventarin dhe dërgesat tuaja

4. Optimizoni referencën natyrore (SEO)

Për të tërhequr më shumë vizitorë në faqen tuaj të tregtisë elektronike, është e rëndësishme të optimizoni referencën tuaj natyrore (SEO). Punoni në fjalë kyçe përkatëse, përmirësoni cilësinë e përmbajtjes suaj dhe sigurohuni që të keni një strukturë të optimizuar të faqes.

Disa këshilla SEO:

 • Kryeni një studim të fjalëve kyçe për të identifikuar pyetjet përkatëse
 • Optimizoni etiketat meta (titulli, përshkrimi), URL-të dhe etiketat Hn (H1, H2…)
 • Prodhoni përmbajtje cilësore dhe të rregullt
 • Përmirësoni shpejtësinë e ngarkimit të faqes
 • Merrni lidhje cilësore hyrëse (backlinks) nga faqet e tjera

5. Ndërtoni besnikërinë e klientit

Është më e shtrenjtë për të marrë klientë të rinj sesa për të mbajtur klientët ekzistues. Zbatoni strategji për të inkurajuar klientët tuaj që të kthehen në faqen tuaj dhe të bëjnë blerje të reja.

Idetë për të mbajtur klientët tuaj:

 • Ofroni zbritje dhe përfitime ekskluzive për klientët besnikë
 • Krijoni një program referimi ose pikësh besnikërie
 • Dërgo rregullisht newsletters me oferta dhe lajme
 • Ofroni shërbim të patëmetë ndaj klientit (përgjigje të shpejta, kthime të lehta, etj.)

6. Analizoni të dhënat dhe rregulloni strategjinë tuaj

Për të optimizuar performancën e faqes tuaj të tregtisë elektronike, është thelbësore që të analizoni rregullisht të dhënat e gjeneruara nga aktiviteti juaj (shkalla e konvertimit, shporta mesatare, shkalla e braktisjes së shportës, etj.). Përdoreni këtë informacion për të rregulluar strategjinë tuaj të marketingut dhe për të përmirësuar përvojën e përdoruesit.

Mjetet e analizës për t'u përdorur:

 • Google Analytics për të analizuar trafikun dhe sjelljen e vizitorëve
 • Hotjar për të vëzhguar ndërveprimet e vizitorëve në faqen tuaj (hartat e nxehtësisë, regjistrimet e sesioneve, etj.)
 • Testimi A/B për të testuar versione të ndryshme të faqes tuaj dhe për të identifikuar performuesit më të mirë

Pra, ne e kemi bërë mashtrimin. Si një udhëtim me slitë rul, apo jo? Ashtu si me çdo aventurë, tregtia elektronike ka kurthet dhe majat e saj verbuese. Por hej, ne mbijetuam, dhe sinqerisht, ia vlente devijimi, apo jo?

Produkti perfekt, platforma ideale, logjistika e patëmetë, SEO e lartë, besnikëria e klientit dhe së fundi, analiza e të dhënave, është si një enigmë që përshtatet në mënyrë të përkryer. Ashtu si në recetën e gjyshes, sekreti qëndron tek kombinimi i përbërësve.

Pra, armatoseni me këto këshilla dhe shkoni për të! Do ta shihni, tregtia elektronike është si një verë e mirë, bëhet më e mirë me kalimin e kohës. Për suksesin tuaj!

★ ★ ★ ★ ★