5 poza joga që mund të lehtësojnë dhimbjet e nervit shiatik
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » 5 poza joga që mund të lehtësojnë dhimbjet e nervit shiatik

5 poza joga që mund të lehtësojnë dhimbjet e nervit shiatik

Nëse keni një dhimbje djegëse, mpirë (dhe të bezdisshme) që fillon në pjesën e poshtme të shpinës dhe shkon deri në thembër, kjo quhet dhimbje shiatike. Këtu janë disa shtrirje që mund t'ju ndihmojnë.

Gjëja e parë që duhet të bëni, natyrisht, është të konsultoheni me mjekun tuaj. Ndërsa ai ose ajo punon për të zbuluar shkakun rrënjësor, megjithatë, ka poza joga që mund të lehtësojnë një pjesë të këtij tensioni.

E quajtur sipas nervit shiatik të përflakur, dhimbja shiatike mund të ketë shumë shkaqe, prandaj është kaq e rëndësishme të shihni mjekun tuaj për të përcaktuar saktësisht se çfarë e shkakton atë. Ndërkohë, megjithatë, disa poza joga mund t'ju bëjnë gjatë ditës.

Mbani në mend se këto poza duhet të bëhen me shumë butësi. Dëgjoni trupin tuaj dhe përdorni frymën tuaj për të çliruar muskujt e shtrënguar rreth nervit tuaj shiatik. Nëse ndjeni se dhimbja po përkeqësohet në çdo moment, bëni një hap prapa ose shmangeni fare këtë ushtrim.

Trupi i gjithsecilit është i ndryshëm dhe është e rëndësishme të "mos bëni dëm" dhe të respektoni se si ndiheni në çdo situatë të caktuar.

Pozë nga gjuri në gjoks

Një grua e shtrirë në shpinë në një dyshek yoga duke përqafuar njërin gju në gjoks.

Duke filluar me pozën më të thjeshtë, gjuri në gjoks mund të bëhet lehtësisht në shtratin tuaj. Është në fakt një mënyrë e shkëlqyer për të nisur ditën, sepse dhimbja shiatike priret të jetë më e keqja menjëherë pasi të zgjoheni.

Shtrihuni në shpinë, merrni frymë të gjata dhe të thella, më pas përkulni ngadalë njërin gju. Mbështillini gishtat rreth këmbës dhe afrojeni gjurin në gjoks. Lëreni këmbën tjetër të relaksuar dhe drejt, pa forcë ose tension.

Merrni frymë dhe përdorni frymëzimet tuaja për të krijuar hapësirë ​​midis rruazave tuaja. Ndërsa nxirrni frymën, përpiquni ta afroni gjurin më afër gjoksit. Trupi juaj mund të jetë shumë i ngurtë në mëngjes, ndaj mos e detyroni. Kushtojini vëmendje frymëmarrjes suaj dhe ndjeni që pjesa e poshtme e shpinës të shtrihet ngadalë. Pas pesë deri në 10 cikle të gjata frymëmarrjeje, lëshoni butësisht këmbën dhe përsërisni në anën tjetër.

Pasi të keni bërë të dyja këmbët, sillni të dy gjunjët në gjoks dhe shtrëngojini fort. Lëkundje butësisht nga njëra anë në tjetrën për të masazhuar shtyllën kurrizore dhe muskujt përreth saj.

Përpara se të dilni nga shtrati, rrotullohuni në anën tuaj dhe, duke i mbajtur gjunjët afër gjoksit, përdorni duart për t'u ngritur ngadalë në një pozicion ulur. Vendosini të dyja këmbët në dysheme në të njëjtën kohë.

Pozë e lumtur për bebe

Një grua duke bërë pozën e lumtur të jogës për fëmijë në një dyshek.

I emëruar pas çdo poze të preferuar të foshnjës, kjo liron tensionin në pjesën e poshtme të shpinës dhe ijeve në mënyrë shumë efektive. Ajo bën që dy forca të fuqishme kundërshtare të punojnë së bashku dhe të krijojnë mjedisin perfekt për shtyllën kurrizore.

Shtrihuni në shpinë dhe futni gjunjët brenda, duke i kapur me njërën dorë, më pas ndani në të dyja anët e bustit. Qëndroni këtu për një moment, më pas dërgoni bishtin tuaj në dyshek.

Ndjeni shtrirjen e shtyllës kurrizore gjatë gjithë rrugës nga qafa deri në majë të kokës. Ju duhet të ndiheni sikur dikush po ju mban qafën, duke e shtrirë butësisht dhe duke dekompresuar shtyllën kurrizore.

Kapni këmbët nga brenda ose jashtë dhe goditni duart tuaja duke tërhequr njëkohësisht këmbët drejt jush. Ky është veprimi i dyfishtë i forcës që ndihmon pjesën e poshtme të shpinës të lirohet dhe të shtrihet drejt rrogozit. Qëllimi është, përfundimisht, të mbështetni shpinën tuaj të sheshtë në tapet.

Merrni frymë në pozë dhe vazhdoni të shkelmoni dhe tërhiqni, duke zgjatur shtyllën kurrizore dhe duke përkulur gjunjët. Kjo do të hapë ijet tuaja dhe do të relaksojë muskujt tuaj në të njëjtën kohë.

E gjithë kjo do të ndihmojë në çlirimin e tensionit dhe rritjen e rrjedhjes së gjakut në zonë, e cila sjell oksigjen të freskët dhe nxjerr jashtë toksinat.

poza e urës

Një grua që pozon një urë në një kuvertë druri jashtë.

Mekanika e pabesueshme e trupit funksionon në mënyra misterioze. Për shembull, krijimi i tensionit në një zonë të trupit shkakton relaksim në një tjetër. Kjo është ajo që e bën bridgework një nga më të mirat për reduktimin e dhimbjes shiatike dhe për t'ju ndihmuar të menaxhoni gjendjen tuaj.

Shtrihuni në dyshek dhe përkulni gjunjët, duke i afruar këmbët afër kockave të sediljes sa më shumë që ju lejon trupi. Ndani ato në mënyrë që të jenë të largëta sa ijët dhe më pas shtypni fort në dysheme. Do të ndjeni aktivizimin e pjesës së pasme të këmbëve.

Vendosini krahët përgjatë trupit, pëllëmbët poshtë, më pas relaksoni shpatullat sa më larg nga veshët. Kjo krijon hapësirë ​​për qafën tuaj.

Thithni dhe ngrini ijet tuaja, duke shtypur pëllëmbët dhe këmbët tuaja në dysheme dhe duke i përdorur ato si mjet. Vazhdoni të ngrini ijet dhe sillni gjoksin drejt mjekrës tuaj (dhe jo një kalim në drejtimin tjetër). Relaksoni pulpat tuaja dhe lëreni pjesën e poshtme të shpinës të dekompresohet dhe të shtrihet.

Mund të qëndroni këtu ose të shkoni më tej dhe të hapni shpatullat tuaja. Për ta bërë këtë, vendosni duart nën trupin tuaj dhe ndërthurni gishtat. Shtypni duart tuaja në tapet ndërsa hapni gjoksin dhe lejoni që ijet tuaja të shtrihen edhe më lart.

Sigurohuni që gjunjët tuaj të qëndrojnë paralel dhe të larguar në gjerësinë e ijeve, ngrini thembrat nëse mendoni se pjesa e poshtme e shpinës nuk po çliron maksimalisht. Përdorni frymën tuaj për t'ju udhëhequr më thellë në pozë dhe për të tonifikuar muskujt e shtyllës kurrizore, duke dërguar oksigjen të freskët në çdo qelizë të trupit tuaj.

Dilni ngadalë nga poza duke i kthyer krahët në anët tuaja, duke ulur thembrat nëse i keni ngritur. Uleni butësisht të gjithë bustin në dysheme, rruazë pas rruazë, nga pjesa e sipërme e shpinës deri te ijet. Pasi të jeni kthyer në pozicionin e fillimit, sillni gjunjët dhe përqafoni.

Dele përpara në këmbë

Një grua që bën një pozë joga përpara me një bllok yoga.

Pavarësisht nga niveli juaj i fleksibilitetit, përkuljet përpara janë të mahnitshme për shtrirjen e shtyllës kurrizore. Do të çlirojë tensionin nga muskujt tuaj ndërsa përdorni gravitetin për të krijuar natyrshëm hapësirën ku trupi juaj ka nevojë për të.

Rekomandohet të përkulni gjunjët, edhe nëse mund ta prekni me lehtësi tokën, sepse dëshironi të shmangni tendosjen e kërdhokullave tuaja.

Filloni në një pozicion të fortë në këmbë me këmbët tuaja të hapura sa gjerësia e ijeve, më pas përkuluni butësisht përpara, duke relaksuar bustin mbi këmbët tuaja. Përkulni gjunjët sa të keni nevojë ose dëshironi dhe lërini krahët të varen poshtë. Ju gjithashtu mund të përdorni një bllok yoga nëse nuk mund të përkuleni deri në dysheme.

Ju gjithashtu mund të lëvizni krah për krah ose të qëndroni pa lëvizur dhe thjesht të lejoni që graviteti të zgjasë pjesën e poshtme të shpinës tuaj pa asnjë forcë ose luftë. Qëndroni këtu për aq kohë sa të jetë e nevojshme, por të paktën pesë frymëmarrje të gjata. Më pas kthehuni ngadalë në një pozicion në këmbë, duke vendosur secilën rruazë mbi tjetrën.

poza e fëmijës

Një grua në pozën e fëmijës në një oborr prej çimentoje dhe një dyshek joga.

Lëshimi i fundit i pasmë, Child's Pose është gjithashtu një hapje fantastike e ijeve. Për ata që vuajnë nga dhimbjet e nervit shiatik, kjo pozë mund të ndihmojë në lehtësimin e shtrëngimit në atë zonë.

Filloni duke i vendosur gjunjët gjerësisht deri në skajet e dyshekut tuaj, më pas uleni bustin midis kofshëve. Shtrijini krahët gjatë përpara jush. Mund t'ju duhet të lëvizni pak pjesën e sipërme të trupit derisa të gjeni atë pikë të ëmbël që trupi juaj të pushojë plotësisht në dyshekun tuaj.

Tërhiqni shpatullat nga veshët dhe nxirrni gishtat për aq sa ju lejon fleksibiliteti juaj, duke shtrirë të gjithë shtyllën kurrizore. Përdorni frymëmarrjet tuaja për të zgjatur shtyllën kurrizore dhe nxjerrjet tuaja për t'u zhytur më thellë në pozë.

Qëndroni këtu për aq kohë sa dëshironi, më pas përsëriteni këtë pozë sa herë të jetë e nevojshme gjatë gjithë ditës.


Dhimbja e nervit shiatik nuk është diçka që duhet ta injoroni apo neglizhoni. Nëse e bëni këtë, mund të përparojë deri në pikën e frenimit të funksioneve tuaja normale ditore. Merreni nën kontroll duke parë mjekun tuaj dhe duke praktikuar këto poza joga çdo ditë – mund të ndihmojë më shumë se vetëm dhimbjen e nervit shiatik!

★ ★ ★ ★ ★