Si të shihni lojën e parë Steam që keni blerë
Ueb agjenci » Lajme dixhitale » 10 veçoritë e Steam që duhet të përdorni

10 veçoritë e Steam që duhet të përdorni

Steam është dyqani më i popullarizuar dhe platforma me shumë lojtarë për lojërat kompjuterike dhe është e mbushur me veçori për të përmirësuar përvojën tuaj të lojërave. Këtu janë dhjetë veçori të Steam që duhet të përdorni dhe që mund të mos i keni vënë re.

Përdorni menaxherin e ruajtjes

Mund të jetë e vështirë të dallosh se cilat lojëra zënë më shumë hapësirë ​​në bibliotekën tënde, prandaj Steam ka një veçori disi të fshehur të menaxherit të ruajtjes. Mund ta hapni duke shkuar te cilësimet tuaja të Steam, më pas Shkarkimet > Dosjet e Bibliotekës Steam.

Menaxheri i ruajtjes liston të gjitha lojërat tuaja të instaluara dhe madhësinë e tyre totale, së bashku me një grafik në krye që tregon se sa hapësirë ​​ka mbetur në disqet tuaja. Steam madje zbërthen përmasat e lojërave midis titullit bazë dhe çdo përmbajtjeje të shkarkueshme (DLC). Ka kuti kontrolli në secilën lojë për t'i çinstaluar ose për t'i zhvendosur në një dosje tjetër bibliotekë.

Imazhi i menaxherit të ruajtjes së Steam me lojëra të shumta të listuara

Problemi i vetëm është se Steam nuk mund të gjurmojë të gjithë skedarët e krijuar nga lojërat e instaluara, veçanërisht nëse ato ruajnë të dhëna jashtë dosjes së bibliotekës së Steam. Shumë lojëra në Windows ruajnë skedarët në dosjen "Lojërat e mia" në direktorinë e Dokumenteve, të cilat Steam nuk mund t'i gjurmojë lehtësisht. Për shembull, Final Fantasy XIV Online mund të ruajë disa gigabajt të dhëna në Lojërat e Mia, dhe Grindja 76 ruan pamjet e ekranit dhe skedarët e konfigurimit në dosje.

Provoni disa përditësime beta

Disa lojëra Steam kanë programe të përditësimit beta, ku mund të regjistroheni për të provuar veçoritë dhe ndryshimet e reja përpara se të jenë plotësisht gati. Klikoni me të djathtën në çdo lojë në bibliotekën tuaj, më pas lundroni te Vetitë > Beta. Nëse një program beta është i disponueshëm, ai do të renditet në menynë rënëse.

Dritarja e programit beta për Team Fortress 2 në Steam

Shumica e lojërave nuk kanë programe beta të disponueshme, por ato mund të jenë të dobishme kur botuesit e lojërave i ofrojnë ato. Për shembull, Yakuza 0 u prezantuan rregullimet grafike në një përditësim beta përpara një lëshimi në shkallë të plotë dhe Personal 4 Gold lëshuar gjithashtu beta për të njëjtin qëllim.

Shisni kartat tuaja tregtare falas

Steam ju jep periodikisht kartat e tregtimit për një lojë që po luani (nëse loja ka), të cilat mund të mblidhen për të krijuar distinktivë për profilin tuaj në Steam. Nëse nuk e keni problem të krijoni faqen tuaj të llogarisë Steam për të tjerët, mund t'i shisni ato në Tregun Steam – secila zakonisht vlen të paktën disa cent.

Shitet një kartë në Steam

Ju mund t'i shihni të gjitha kartat tuaja tregtare duke qëndruar pezull mbi emrin tuaj në shiritin e sipërm të Steam, më pas duke klikuar Inventari nga menyja e kontekstit. Klikimi në një kartë do të zbulojë çmimin aktual fillestar në tregun e komunitetit. Nëse dëshironi që ai të shitet shpejt, shikoni grafikun e fundit të shitjeve, vendosni çmimin e fundit në fushën e tekstit "Blerësi paguan" dhe klikoni "Lista". Kartat në disa lojëra vlejnë më shumë se të tjerat.

Shtoni lojëra në listën tuaj të dëshirave

Ju mund ta dini tashmë se Steam ka një veçori të listës së dëshirave, e cila përmban lojëra që keni ruajtur për të blerë (ose shikuar) më vonë. Megjithatë, është më shumë se një listë. Nëse shtoni një lojë të papublikuar në listën tuaj të dëshirave, Steam do t'ju dërgojë një njoftim (dhe email) kur loja të jetë e disponueshme për blerje. Steam gjithashtu do t'ju njoftojë në të njëjtën mënyrë nëse një lojë në listën tuaj të dëshirave del në shitje.

Më në fund, në varësi të cilësimeve të privatësisë së profilit tuaj, miqtë tuaj në Steam mund t'i shohin lojërat në listën tuaj të dëshirave. Kjo e bën shumë më të lehtë dhurimin për ditëlindje, festa ose raste të tjera të veçanta – duke supozuar se miqtë tuaj në Steam po i koordinojnë dhuratat, gjithsesi. Mund të kontrolloni listën tuaj të dëshirave duke qëndruar pezull mbi lidhjen e madhe "Dyqani" në shiritin e sipërm dhe duke klikuar "Lista e dëshirave" nga menyja rënëse.

Kontrolloni përputhshmërinë me Linux (dhe Steam Deck).

Steam është i disponueshëm në sistemet operative Linux, të cilat përfshijnë platformën SteamOS që fuqizon konsolën Steam Deck. Nëse po mendoni të merrni një Steam Deck në një moment ose dëshironi të shihni se cilat lojëra mund të humbni nëse zëvendësoni Windows në PC tuaj me Linux, ka disa vende për të kontrolluar.

Së pari, çdo faqe e dyqanit të lojës Steam përmban informacion. Lista e platformave të mbështetura mund të gjendet pranë butonit "Shto në shportë" ose "Luaj tani", e përfaqësuar nga ikona. Ikonat e Windows dhe Mac janë të thjeshta, por ikona e mbështetjes Linux është vetëm logoja e Steam. Dikur ishte Tux, maskota e Linux-it, por ikona u ndryshua në 2015. Mund të lëvizni gjithashtu poshtë te seksioni Kërkesat e Sistemit në faqen e dyqanit për të parë kërkesat specifike për Linux dhe SteamOS.

Imazhi i listimit të Two Point Hospital në Steam

Sidoqoftë, ikona e Steam shfaqet vetëm nëse zhvilluesi i lojës ka një version origjinal Linux të mbështetur plotësisht. Shumë lojëra të njohura mund të ekzekutohen vetëm në Linux duke përdorur Proton, pirunja e Valve e shtresës së përputhshmërisë Wine të integruar në Steam.

Për të ditur nëse një lojë funksionon veçanërisht në Steam Deck, mund të shfletoni të gjitha lojërat e verifikuara nga Valve duke përdorur një kërkim të filtruar në Steam. Disa nga këto lojëra funksionojnë në mënyrë origjinale dhe disa përdorin shtresën Proton, por të gjitha lojërat e verifikuara do të mund të luhen plotësisht. Ekziston gjithashtu një kuti "Përputhshmëria e Deck Steam" në anën e djathtë të faqes së dyqanit të çdo loje, nëse lëvizni pak poshtë.

Nëse doni të dini më shumë rreth përputhshmërisë së lojërave në Linux desktop, ju jeni më mirë me bazën e të dhënave ProtonDB të palëve të treta. Ai cakton një vlerësim për secilën lojë bazuar në raportet nga lojtarët e Linux dhe shumë nga rishikimet përfshijnë hapa për zgjidhjen e problemeve dhe këshilla të tjera. ProtonDB përfshin gjithashtu reagimet e lojtarëve të Steam Deck, kështu që ia vlen të kontrolloni edhe nëse një lojë është shënuar si e verifikuar nga Deck në Steam.

Kontrolloni historinë e emrit të dikujt

Ju mund ta ndryshoni emrin tuaj Steam në çdo kohë, që do të thotë se përfundimisht mund të hasni në problemin e mosnjohjes së dikujt në listën tuaj të miqve. Për fat të mirë, është e lehtë të kontrollosh për emrat e mëparshëm që dikush ka përdorur në Steam.

Profili i Steam me historinë e emrit

Në listën e miqve tuaj, klikoni shigjetën poshtë në dikë, më pas kliko "Shiko profilin". Pastaj klikoni shigjetën poshtë pranë emrit të tyre në profilin e tyre. nuk do të shfaqet të gjithë emrat që dikush ka përdorur në të kaluarën, por do të shfaqë emrat më të fundit.

Jepni pseudonime miqve tuaj

Një zgjidhje tjetër për të mos njohur njerëzit në listën tuaj të miqve është caktimi manual i pseudonimeve. Personi tjetër nuk do t'i shohë pseudonimet që i keni vënë, ato janë vetëm për referencë, si krijimi i një karte kontakti për email ose tekst.

Vendosni një pseudonim në Steam

Vendosja e një pseudonimi është e lehtë, por kërkon disa klikime. Hapni listën e miqve, rri pezull mbi dikë në listë, kliko shigjetën poshtë dhe më pas lundroni te Menaxho > Ndrysho pseudonimin.

Kapërceni dyqanin në fillim

Kur Steam fillon, ai hap fillimisht faqen e Dyqanit, ndoshta sepse Steam dëshiron që ju të blini më shumë lojëra. Për fat të mirë, ekziston një cilësim për të hapur faqe të tjera si parazgjedhje. Thjesht shkoni te cilësimet e Steam dhe klikoni në skedën Ndërfaqja.

imazhi i menusë rënëse të cilësimeve të ndërfaqes së përdoruesit të Steam

Mund të zgjidhni midis Dyqanit, Bibliotekës, Lajmeve (që tregon përditësimet e lojës suaj), Miqtë, Aktiviteti i Miqve, Qendra e Komunitetit dhe Serverët. Ndryshimi i tij në Bibliotekë ju jep akses më të shpejtë në të gjitha lojërat tuaja, nëse nuk i hapni ato tashmë nga lista e aplikacioneve të kompjuterit tuaj.

Kontrolloni historinë e çmimeve të një loje

Edhe pse shitjet në Steam janë të zakonshme, zbritjet e thella mund t'ju bëjnë të besoni se oferta të caktuara janë një mundësi e vetme një herë në jetë. Për fat të mirë, ekziston një mënyrë e thjeshtë për të kontrolluar nëse çmimi i shitjes është i volitshëm ose nëse është i njëjti zbritje prej 60% që shfaqet çdo disa muaj.

Imazhi i grafikut të çmimeve për Portalin 2 në Steam DB

Cette teknikisht nuk është një veçori Steam, por kërkimi për një lojë në faqen e palës së tretë SteamDB do t'ju tregojë historinë e çmimeve në të gjitha rajonet. Shumë lojëra marrin të njëjtën zbritje në çdo shitje në të gjithë faqen e Steam, si p.sh Portali 2 në pamjen e mësipërme, por SteamDB mund t'ju japë një ide më të mirë se çfarë të prisni nga zbritjet e ardhshme.

Instaloni shumë lojëra në të njëjtën kohë

Pas instalimit të Steam për herë të parë në një kompjuter të ri, ndoshta do të dëshironi të filloni të shkarkoni shumë nga lojërat tuaja. Lajmi i mirë është se nuk duhet të klikoni në secilën lojë individuale për të filluar shkarkimin.

Zgjedhja e shumë lojërave në të njëjtën kohë në Steam

Steam ka aftësinë të vendosë në radhë lojëra të shumta për t'i shkarkuar në të njëjtën kohë. Mund të klikoni me zhvendosje në listën tuaj të bibliotekës për të zgjedhur lojëra të shumta (kliko një lojë, më pas kliko një tjetër më poshtë në listë duke mbajtur të shtypur tastin Shift), ose mund t'i zgjedhësh ato jashtë rendit duke mbajtur të shtypur tastin "Control" ndërsa klikoni. Pasi të keni zgjedhur lojërat që dëshironi, kliko me të djathtën mbi njërën prej tyre dhe zgjidh "Instalo Selected".

★ ★ ★ ★ ★