Laitteiden pyyhkiminen (poistaminen turvallisesti) ennen heittämistä tai myymistä
Verkkotoimisto » Digitaalisia uutisia » Laitteiden pyyhkiminen (poistaminen turvallisesti) ennen heittämistä tai myymistä

Laitteiden pyyhkiminen (poistaminen turvallisesti) ennen heittämistä tai myymistä

Muista poistaa tallennusasemat, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tabletit ja kaikki muu, joka mahdollisesti sisältää arkaluonteisia tiedostoja, ennen kuin hävität ne. Riippumatta siitä, pääsetkö siitä eroon, myyt tai luovutat sen, sinun on ensin poistettava tietosi turvallisesti.

Tämä on tarpeen, koska poistetut tiedostot voidaan palauttaa monentyyppisistä asemista. Tietoja ei aina poisteta välittömästi taustalla olevasta asemasta, jos poistat ne normaalisti.

USB -tikut, ulkoiset kiintolevyt ja SD -kortit

Tyhjennysprosessi vaaditaan USB -asemilta ja ulkoisilta kiintolevyiltä. Kyllä, vaikka USB-asemassasi olisi SSD-flash-muisti (ja vaikka ulkoinen kiintolevy saattaa sisältää sopivan SSD-aseman), sinun on pidettävä tämä mielessä.

TRIM -toimintoa ei tueta USB -liitännän kautta, mikä tarkoittaa, että joku voi mahdollisesti palauttaa arkaluontoiset tiedostot vanhasta USB -asemasta sen poistamisen jälkeen.

Jos haluat poistaa ulkoisen aseman Windowsissa, et tarvitse erityistä asemanpoistotyökalua. Voit alustaa aseman vain Windowsista, mutta sinun on tehtävä "täysi" -muoto ja vältettävä "Quick Format" -vaihtoehtoa.

Se toimii Windows 10: ssä, Windows 11: ssä ja kaikissa muissa Windows -versioissa. Windows Vistasta alkaen Täysi muoto -vaihtoehto on muutettu siten, että koko asemaan kirjoitetaan aina nollia, jotta tiedot poistetaan kokonaan.

Muista, että SSD -tallennustilassa on vain rajoitettu määrä kirjoituksia. Tämä lyhentää aseman käyttöikää, etenkin halpojen flash -asemien osalta. Et halua tehdä tätä koko ajan. Mutta jos aiot päästä eroon asemasta, se on okei.

Poista valinta "Quick Format" ja napsauta "Start".

Avaa Macissa "Disk Utility" -sovellus, valitse ulkoinen asema vasemmalla olevasta luettelosta ja napsauta työkalupalkin "Poista" -painiketta. (Voit myös napsauttaa hiiren kakkospainikkeella ulkoista asemaa luettelossa ja valita "Poista".

Oletuksena Macisi huomaa turvallisen aseman pyyhkimisen. Jos haluat muuttaa tätä, napsauta "Suojausasetukset" -painiketta, vedä liukusäädintä vähintään yksi lovi oikealle, kunnes työkalu osoittaa, että se kirjoittaa satunnaisen datalipun, ja napsauta sitten "OK". Valitse asemaan tiedostojärjestelmä ja jatka napsauttamalla Poista -painiketta.

Napsauta ja vedä liukusäädintä oikealle "Suojausasetukset" -ruudussa.

Kannettavat, pöytätietokoneet ja sisäiset kiintolevyt

Kannettavassa tai pöytätietokoneessa sisäiset kiintolevyt on poistettava vain, jos ne ovat mekaanisia kiintolevyjä tai hybridikiintolevyjä. Kun poistat tiedoston SSD -asemalta, tiedosto poistetaan automaattisesti asemasta TRIM -toiminnon vuoksi, mikä auttaa pitämään SSD -aseman nopeana.

Alla olevat vinkit ovat välttämättömiä vain, jos käytät mekaanista tai hybridi -kiintolevyä. Älä tee tätä SSD -asemille - se on sekä ajanhukkaa että tarpeetonta SSD -aseman kulumista.

Windows 10: ssä tai 11: ssä voit yksinkertaisesti valita "nollata" tietokoneesi ja pyytää Windowsia "puhdistamaan" aseman prosessin aikana. Tämä poistaa aseman ja varmistaa, että mitään tiedostoistasi ei voida palauttaa myöhemmin.

Aktivoi "Puhdista tiedot?".

Poistetun tiedoston palauttaminen: Lopullinen opas

Jos käytät Windows 7-, Linux- tai muuta käyttöjärjestelmää, voit käynnistää tietokoneesi esimerkiksi DBAN -työkalulla. Tämä työkalu käynnistää ja poistaa tietokoneen kiintolevyt korvaamalla ne satunnaisilla tiedoilla. Sinun on tietysti asennettava Windows tai Linux uudelleen, ennen kuin kukaan voi käyttää tietokonetta uudelleen.

Yksi pyyhkäisykerta riittää.

Macissa, jossa on mekaaninen kiintolevy, voit käynnistää palautustilan ja tyhjentää kiintolevyn Levytyökalusovelluksella ennen macOS: n uudelleenasentamista.

Luultavasti sinun ei kuitenkaan tarvitse. Macisi käyttää oletuksena File Vault -salausta, joten macOS: n uudelleenasentaminen varmistaa, että salausavain poistetaan ja tiedostoja ei voi palauttaa. Jos olet kuitenkin poistanut File Vault -salauksen käytöstä, kannattaa poistaa asema tällä tavalla.

Älypuhelimet ja tabletit

Apple iPhonet ja iPadit käyttävät salausta, mikä tarkoittaa, että voit nollata ne yksinkertaisesti valitsemalla Poista kaikki sisältö ja asetukset kohdassa Asetukset> Yleiset> Nollaa. Tämän jälkeen henkilötietoihisi ei pääse käsiksi. Kaikki tietopalaset tallennetaan laitteelle salatussa muodossa, eikä kukaan voi käyttää niitä.

Napauta "Poista kaikki sisältö ja asetukset" iPhonessa.

Nykyaikaiset Android -puhelimet käyttävät myös salausta oletuksena. Voit palauttaa Android -laitteen tehdasasetuksiin tietojen poistamiseksi.

Koska laitteeseen tallennetut tiedot salattiin ennen tehdasasetusten palauttamista, laitteeseen tallennetut tiedot ovat salattuja ja käsittämättömiä.

Myös salaus etukäteen toimii

Voit myös ottaa koko levyn salauksen käyttöön etukäteen. Kun käytät salausta, tietoja ei voi palauttaa ilman salaussalasanaasi. Kaikki jäljellä olevat datanpalat ja muut tiedostot ovat asemalla salatussa ja salatussa tilassa. Tietojen analysointiohjelmistoa käyttävät ihmiset eivät voi valita datapaloja.

Esimerkiksi Chromebookit käyttävät aina salausta, joten yksinkertainen tehdasasetusten palautus varmistaa, että tietoihisi ei pääse käsiksi.


Jos sinulla on CD- tai DVD -levy, jolta haluat poistaa arkaluontoisia tiedostoja, voit poistaa ne, jos ne voidaan kirjoittaa uudelleen. Muussa tapauksessa muista tuhota CD- tai DVD -levyt fyysisesti ennen niiden hävittämistä. Tämä voi tarkoittaa saksien tarttumista ja leikkaamista yhteen tai useampaan osaan.

★ ★ ★ ★ ★